2005-08-17

slak kuk ger säkrare samhälle

Läser i dagens Metro, Göteborg, att den moderata politikern och ordföranden i polisstyrelsen Kristina Axén Olin säger att våldtäktsmän borde kemiskt tvångssteriliseras. Jaha. Ett piller som mannen i fråga skall ta varje dag, självmant, som gör att han inte kan få erektion. Det låter för mig så förbluffande dumt att jag inte vet hur jag skall ta in det. Självklart behöver samhället hitta vägar att motverka våldtäkt och isär återfallsförbrytare. Självklart skall man ta frågan om människors, och i detta fall kvinnors, säkerhet på allvar. Men våldtäkt är inte sex. Våld emot kvinnor beror väl knappast på erektion utan på en rad andra faktorer i dessa mäns tillvaro, liv och psyke. Det känns för mig som att det skall handla om känsla av ofullkomlighet, rädsla, osäkerhet, brist på empati och i detta en (neurologisk?) koppling mellan ilska, frustration och sexualitet. Våld, i alla former, kan fungera som en maktfaktor och när målet är kvinnor (av vad anledning de nu må vara) kan maktutövandet resultera i våldtäkt. Att frånta dessa män deras erektion, och då även möjligheten till respektfylld och kärleksfull sexuell kontakt låter mycket kortsiktigt och något trångsynt. Dessa män, i sin frustration, svaga självförtroende och stukade självbild som män behöver inte en slak kuk, de behöver ordentlig vård.
När det dessutom handlar om ett piller som personen själv skall ta under eget ansvar så låter det som att den som gör detta redan har fått vård och vill ha vidare hjälp att hitta andra kanaler för sin frustration. Något liknande antabus för att komma ur ett alkoholmissbruk. Men ingenstans i artikeln behandlas denna aspekt av piller och vård som ett samspel utan istället ligger frågan om huruvida det är moraliskt försvarbart att fiddla med någons kropp (som hundratusentals kvinnor gör dagligen utan att någon diskuterar moralen i detta). Det låter farligt likt rasbiologiska institutets fascistoida framfart i mitten av förra seklet.
Kastrera för ett säkrare samhälle, herregud.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad kan man vänta sig av en person som kallar sig moderat. Mode-rat. Va e de? Jag gillar mode. Inte rata mode. Då blir du ful. Ser fult ut. Ser fult. Sehr fult. Tänker fult. Mode-rat, vad är det för prat. Fullt av hat. Fullt av tjat. Härma farfars prat.

Kortsiktiga lösningar är lätta att komma på. Moderaternas förslag vill jag k o m m a på.

Precis som i söndagens tankar. Problem uppstår. Dårens reaktion: bort med det. Blunda. Radera. Kastrera. Sunt förnuft säger jag. Sunt förnuft, svårt att definiera, men om du vill använda det så har du det.

l

_arkiv

.....