2005-08-21

jobbtid levnadstid

Funderade vidare på karriär. Att karriär inte längre skall ses som enbart det man utvecklar i sin arbetssituation, utan även det som handlar om den personliga utvecklingen. Och jag läser idag i GP att Ibas Laboratories erbjuder att gå igenom företagsdatorer i jakt på otillåten datatrafik (av anställda).
Detta handlar ju om kontroll. Kontroll av den enskilde personen på ett företag, som inte tillåts att själv avgöra vad som är viktigast för stunden. Självklart kan man inte bryta mot lagen på en dator som man själv inte är ansvarig för, men utöver det så upplever jag det som mycket trångsint och kortsiktigt att inte tillåta anställda själva avgöra vad de behöver göra på sin arbetstid. Att företag inte accepterar att man läser eller mejlar eller talar privat i telefon innebär på ett sätt att man inte tillåter utveckling för sina anställda. Att någon tänker på jobb på fritiden är det ju knappast någon arbetsgivare som sätter sig emot. Att man läser tidningen lite xtra på morgonen om det står om saker som berör en i jobb är heller inget som upprör, men om man läste tidningen på nätet på jobbet så är det inte ok..?
Detta är ett föråldrat sätt att se på tid och individens möjligheter att utvecklas.
Att söka information, blogga för att utveckla tankar och resonemang, utforska möjligheter till ny kunskap eller helt enkelt koppla av en stund när tid finns borde ligga i arbetsgivarens intresse att stödja.
Jag tror tex. att bloggande är ett mycket bra sätt för människor att verbalisera sina tankar och idéer. Att lära sig att få ord på resonemang om saker de funderar över. Om man dessutom blir läst och kommenterad tränas man i att bli mer precis i sitt språk. I en så ord och textbaserad kultur som vår kan detta omöjligt vara en nackdel, både för anställda och arbetsgivare. När tiden blir mindre och mindre delad mellan fritid och arbetstid så måste också kontrollbehovet minska.
I och med etta så är jag inte säker på att jag tycker att det är ok att en arbetsgivare söker igenom ens dator ’ i jakt på otillåten datatrafik’ om det inte handlar om direkta misstankar om lagbrott. Det är ett intrång på tilliten för den anställde och en markering att inte bestämmer över sig själv, och det tror jag skapar onödig negativ stress och misstro emot det företag man arbetar för.Misstag, fel och dåligt omdöme kan ofta, som historien uppvisar oräkneliga exempel på, visa sig vara det som utvecklar. Detta måste man ta hänsyn till även på arbetsplatsen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Det förhåller sig som så, att i detta land, som vi kallar väst, är produktiviteten viktigaren än människans välmående. Välstånd mäts i pengar. Inte kvalitet. Tillväxt likt barnet i "Riget". Äckligt.

_arkiv

.....