2007-05-13

bollen är otvivelaktigt alla tiders bästa o viktigaste uppfinning

En loppis. Fyra pingisrack o ett nät för en tjuga. Vem kan gå förbi?
Vi jublade. Har ingen boll ännu, men det kommer.
I inköpet väcktes min spellust. Inte tävlingen o stressen, men leken. Lek med boll.
O jag mindes. Så många spel som uppfunnits i stunden på plats när viljan till leken varit stark, men platsen varit annan än ordnade planer o hallar o linjer o tränare o vatten flaskor o matchtröjor.
En sommar, en blöt natt.
O när jag tänker på det blir jag så jävla övertygad om vikten av att leka vara barn skratta göra på fullaste allvar i stunden men aldrig toppa laget. Alla får vara med.
Nedan: sporter jag minns.

Ping-Pong Royale
Ett enkelt spel för alla. Ett pingisens offpist skulle man kunna säga. Borta är kravet på ett stort bord med linjer o nät, borta är källaren . Ping-Pong Royale [PPR] spelas varsomhelst där det finns lite plats, ett föremål av semiansenlig storlek (ex. en piedestal, en diaprojektorhylla eller ett brickställ av kafeteriatyp) två racketar o en boll.
Spelare ett servar minst två meter från centerföremålet, bollen skall sedan studsa ovanpå detta och en gång i golvet, efter det är spelet öppet för varianter. Bollen skall efter varje tillslag (ett per spelare) vidröra det utvalda centerföremålet och en studs efter är möjlig, men även volleyslag är möjliga. Om centerföremålet har en tydligt markerad och ev. något dold detalj kan även ett multiboll-moment (se: Kalleboll) införas. Planen är uppdelad efter godtycke i storlek (väggarna på rummet eller svårforcerad inredning torde vara en bra utgångspunkt) där centerföremålet utgör skiljelinje mellan planhalvorna.
Matcher spelas fem set, varje set till 11 med fem servar i rad per spelare. Set skall vinnas med två poängs övertag, inget tak.

Kalleboll
Ett utomhusspel på gräs för två eller fyra spelare. En godtycklig planstorlek som godkännes av alla spelare som markeras med hörnflaggor (eller skor). Nätet utgörs av en planka som ligger med den breda sida upp så att nätet har en viss bredd.
Bollen skall vara av studsig typ (ex. tennisboll eller SuperBouncer) och förhållandevis lätt för att undvika skador då den skall slås med handen.
Bollen måste slås (med öppen eller knuten hand, alt. nick med huvudet) uppåt över nätet (om bollen inte är i multiboll-läge, se nedan) och kan slås på volley eller efter en studs. Endast ett tillslag per spelare (eller lag om man är fler på varje planhalva, om inte bollen är i multiboll).
Multiboll: om bollen slås och studsar på nätet är den öppen för alla att slå på, tills bollen är död (dvs. att den har vunnits av en av spelarna och gett poäng) upphävs även kravet på bollriktning uppåt över nät. När bollen går in i multiboll får även den spelare som framkallat det slå igen om han/hon kommer först till slag.

4 kommentarer:

Karin S sa...

Ja, det har du nog rätt i.
Bollen.
Inte hjulet, inte kardanaxeln eller kullagret eller - äsch.
Bollen.
Inte jordbruket, inte boktryckarkonsten, inte tämjandet av elden.
Bollen! Yes.

Tommy sa...

Kalleboll!!!!!!!!!!!!!!
Multiboll!!!!!!!!!!!!!!
Ah, dessa minnen, dessa bolldueller. Viktig är förstås bollen, men också de demokratiska och anarkistiska spelreglerna i vacker mänsklig symbios.
Jag önskar att alla kunde uppleva ruset som sputar genom kroppen samma sekund man inser att mulitball uppstått!
Glädjeskriken och skratten efter avslutad multiball överstiger vida lusten att vinna. Fantastiskt.

mattiasg sa...

karin, eller hur, vad är jordbruk mot en rejäl omgång KalleBoll.

tåmy, ja!
i kroppen bor lusten, Homo Ludens, att vara delaktig i något större än bara en sketen vinst. att spela enkom för att vinna är som att knulla enkom för att komma.

Elin, erlend är vår man i kampen!

Anonym sa...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

_arkiv

.....