2007-06-12

*

*Detta leder mig in på en annan sak jag funderat på idag; Fundera på detta: Föräldrars curlingbeteende skapar feta barn. Kan det hålla?
Så här tänker jag, att när man som förälder hela tiden lägger sig i sitt barns handlingar o vad han/hon skall göra, direkt svarar på jag vet inte vad jag skall hitta på, så fråntar man barnet möjligheten att utveckla förmågan att ta sig för. Det är väl inget nytt att man pratar om att barn måste ha tråkigt för att växa o hitta på saker o i detta faktiskt tränas i att välja.
O jag tänker på att om barnen inte lär sig att själva skapa sin tid utan bara blir matade med impulser allt från TV o Playstation till fotbollsträning dans scouter, så kommer de efter sin egen utveckling att välja.
O detta kombinerat med att 1, barn älskar socker o 2, det är socker i mycket man kan äta.
Med en söt start på morgonen (cornflakes tex) så är sockersuget igång o då skulle man kunna tänka sig att barn, precis som vuxna, går på sitt sug o småäter. Kanske ännu mer än vuxna eftersom barn är mer begärsdrivna än vuxna som hunnit socialiseras in i beteenden som håller tillbaka äthandlingen något mer. En massa helt ogrundade påståenden, det vet jag, jag är ju varken barnpsykolog eller dietist. Men min idé är att det är inte dataspelande i sig som gör barn passiva o fetare ( för det kan vi ju ialla fall enas om att de blir) utan bristen på tråkighet. Barn (inte alla såklart…) har för kul helt enkelt. Vi föräldrar är så osannolikt skitnödiga för att våra barn skall ha tråkigt, det värsta straffet, så vi hjälper dem hela tiden med att skapa intressen o få dem att aktivera sig, istället för att lita på barnens egna inneboende vilja att lära sig saker, att göra upptäcka hitta klara av.
Kanske håller det, kanske inte.
Kanske är det inte lösningen på fetmaproblemen, man för det inte en värdelös idé om vilka samhällsmedborgare vi skapar för framtiden. Vill vi verkligen, bara för att vi är så in i helvete rädda för att få höra att våra barn inte hade en kul uppväxt, ha en generation som inte kan ta egna beslut o som inte klarar av att själva hitta på nåt.

Inga kommentarer:

_arkiv

.....