2008-01-30

Det måste vara fint. Änna.

Mot bakgrund av den debatt som varit i GP det senaste om huruvida Göteborg har någon arkitektonisk vilja eller om det bara typ liksom blir, o vem är det som tar besluten o var finns önskan om något bättre, så blev jag ledsen o full i skratt samtidigt idag när jag gick genom Haga o såg den nya lilla plats som skapats under vintern (med kontextriktig gatsten o det hele).
Där det förut var lite träd o grejer har man nu fixat till en bättre liten gångväg, och en utsmyckning.
Den är nog klar om nån vecka o det är sannerligen värt att ta sig dit o titta, för om det är detta som göteborgarna vill ha om de får välja så blir man rädd på riktigt.
En vågig plats med blått ljus infällt i sten, små gatsten och nu...(tatataaaa) 8 st skepp i granit. Med metalsegel.
Åtta optimistjollar i sten.
Va i ...!?
Vad gör ni med våran stad? Vem är det som får bestämma sånt här?
-Ja de e la änna treevligt med liite sånt här med båtar o det, så man änna känner att det är i Götelaborg man är liksom.

Jag vill inte i första hand kasta sten på den som utfört det hela, utan på den som beställde. Varför?
Det finns ju hur många intressanta konstnärer som helst i den här stan om man letar, varför hittas bara de som hackar ut saker i sten?
Båtar!
I höstas hade jag förmånen att få vara med lite på ett hörn i projektet Konst i offentlig miljö- en framtidsfaktor i Fyrbodal.
Här arbetar man med nya möjligheter för beslutsprocesser inom kommuner, o för att samordna de val som rör miljön i kommunernas olika orter. Samtalen o debatterna om vad o varför o prioritering o vem som tycker kommer upp på bordet på ett sätt som känns mycket vitalt.
Tänk om man vågade lite mer sånt i Gbg.
Då kanske inte Haga hade behövt bli den hitte-på bild av Bullerbyn som byggs o upprätthålls o som blir en kuliss mer för varje dag, en idé om något som inte funnits. Sluta gör om stadsdelar till disneyfierade mentalt ergonomiska gulle-puréer. Tillåt motstånd. Tillåt omväg, kräv eftertanke.
Snutteplutteduttet får mig att vilja bräcka upp stenar redan i natt.

I helvetet finns en webkamera som för evigt kommer att sända från Haga.

7 kommentarer:

Camilla Wu sa...

Munkedal = lax
Götet = båt

De e ju klart som körvspa!

mattiasg sa...

ja det är väl det.
beklämmande.
inte mycket kvar av hamnen, så istället för att se sig om efter nya sätt att definiera staden så sträcker man sig djupt ner i nostalgisäcken o fiskar upp ännu en båt.
men det kommer kanske en dag.

MN sa...

det är väl hääärligt när arbetar- o konstnärsstadsdelar tas över på ett sådant pyssligt sätt,samma i jordaan i amsterdam.och nog samma överallt.kan dom inte bjuda på bullar varje dag istället?

Anonym sa...

Under tiden som farbror cykellagaren på Haga Nygata satte dit en ny ringklocka på cykelstyret hann jag med att äta en jättekanelbulle, hitta ett gammalt tummat exemplar av Catcher in the Rye i antikvariatet tvärs över gatan och stödja fattiga sömmerskor i Pakistan genom att köpa en sjal på Pacs. Haga är inte så dumt - tex jämfört med Landala Centrum.

Tina sa...

Kan det vara så att man inte ser vad som är nu, så man måste gräva i nostalgisäcken för att inte få panik? Rädslan för att vara en stad utan identitet. En turistidentitet. Men det vore bra spännande att vara en nu-stad. För den händer ju hela tiden. Kommer å tänka på dedär enstaka storstäderna som lyckas marksnadföra sig som just det. För överallt annars är det ju just förr man fokuserar på. Åh hur tänker man när man väljer båtar, som om det skulle vara något unikt för Gbg. Varenda hamnstad kör ju på segel, ankare osv. O man lurar sig att det är något genuint och unikt, o blundar för att det finns många likheter med de komersiella högtider.

(ja, blev lite babbel. är lite svältfödd på bloggandet)

mattiasg sa...

mn, ja det händer överallt. trist. men det är att förvänta antar jag när pengar styr. det skall handla om shopping.
observer, det du talar om är shopping, o jag tror att det är just det som är problemet med stadsdelar som Haga, de är trevliga att shoppa i, de blir kulisser öfr att vi skall vilja promenera o shoppa, om vi har råd.
signe, ja det är ett gissel...stadsidentiteter. att allt måste brandas, för att turisterna o investerarna skall komma. att det inte i första handlar om att vara o leva, utan om hur man presenterar sig utåt, ytan.

Anonym sa...

Hej - jag blev nyfiken på de hatade båtarna - försökte hitta någon bild på nätet och i GP - men hittade bara denna artikel - som jag inte tidigar sett: http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=414&a=350118

Har inte sett Wallenbergmonumetet i Göteborg än - men hoppas få se det snart. Läste i GP att Wallenbergmonumentet i Stockholm "betraktas idag som en av de mest lyckade monumenten på svensk mark."

Jaha. Det tycker inte jag.

_arkiv

.....