…skulle skriva en kommentar, det blev sp långt att jag väljer att göra ett inlägg av det hela, ingången till detta är således svaren på Det går att göra mer:
är folklig detsamma som dålig? nej, det behöver det inte vara såklart, men jag tror att vi använder ordet på så sätt att vi talar om det som via en 'elit' (inte att läsas som varken kapital eller i allmänhet bättre, utan snarare mer insatt, jag skall återkomma till det) har brutit ny mark o sedan blivit mer o mer accepterat o känt av allt bredare kretsar, tills det till slut är helt o fullt omfamnat av oss alla. Monet är väl ett bra exempel på en som arbetade i motvind i början länge o som numera i stort kan betraktas som ikea, folklig.
så folklig är inte dåligt, men det är knappast speciellt utmanande eller brytande av normer. det behöver väl saker inte vara heller, alltid, men jag tror att man kan se det som så att det är otroligt mycket redan i vårt samhälle o i det konsumtionsutbud (in alles...varor, tjänster, kultur, media..) som är fullkomligt färdigtuggat genomproducerat helt i avsaknad av motstånd. Se bara hur vi slözappar top-model-lets-dance-big-brother-gossip-girl-csi-osåvidare…o allt det där andra som vi ju vet. Skit samma om vi gör det, men i det här fallet, så tycker jag verkligen att konsten (alla medier) har ett uppdrag att vara något annat, något mer, o jag upplever det som beklagligt att så fort den diskussionen kommer upp så skall man flagga för den trötta ’jaså det är bara eliten som får bestämma, klickar o ryggdunk…’.
Det är ju på gränsen till förakt.
För att någon eventuellt skulle veta mer.
För att någon annan skulle ha inblick erfarenhet kunskaper referenser som överstiger ens egna.
O det är aldrig så tydligt som inom konst, arkitektur o lärararbete.
Varenda jävel vet vad som är snyggt, o hur man bäst sköter undervisning.
Vi skulle inte gå in o ifrågasätta en läkare, betonggjutare, kock, fysiker.
Jag brukar vara den första att stå upp för att jag inte tycker att svedala är så styrt av jante som alla utflyttade säger, men här, ja det vete fan. Jante är nära släkt med kunskapsförakt o de är inget vackert par. Släpp det!
Tillbaka till elit. Jag läste så bra, o jag har tappat bort var, att elit bör kunna läsas som mer insatt, o det handlar inte nödvändigtvis om klass (nu vet vi ju att det ofta gör det, förutsättningar osv, men det behöver inte göra det o det kan ändras på).
En diskussion om arkitektur eller i detta fallet en konstnärlig utsmyckning skall givetvis kunna föras på en mer generell nivå , därför att det inte handlar om snyggt, som kan sätta verket ( här, en samling båtar i sten, en kommunal motsvarighet till klotter) i sammanhang större än huruvida den är fin eller inte, o om den är folklig.
Jag tror att den kan betraktas som folklig på det lite sarkastiska sättet, det som är lite von ober, för att den just kan tilltala alla, men ändå inte egentligen någon. Lite som IKEA; för alla o ingen. Folklig här blir ett skällsord, o det är onödigt, för då snärjer jag ju själv in mig i samma dagis-nivå-retorik.
Nej, fuck folklig, det är inte det. Verket är obönhörligt intetsägande! Det är en samling saker utan varken referenser eller motstånd eller något överhuvudtaget att greppa tag i för att få diskussionen/samtalet/tanken vidare, o det är just precis detta som jag anser att samtida konstnärligt offentligt arbete skall göra.
Jag tycker den är fin.
Jaha.
Och sen?
Skall den stå där o va fin? Bara?
Säkert många som tycker, men jag gör inte det.
Fin i det här sammanhanget är just problemet.
Jag tycker till exempel att R.Wallenberg-monumentet vid Hagakyrkan fungerar mycket bättre. Det är inte nödvändigtvis vackert, det säger saker men jag vet inte riktigt vad. Jag som betraktare får själv läsa o fundera o känna. Jag måste inte tänka rätt, det är inte en rebus, men jag får utrymme att fundera. Det tror jag på.
Ett riktigt bra exempel på (som tommy efterlyser) offentlig utsmyckning/konst var Marianne Lindberg-deGeers två kvinnor i brons, i växjö. En överviktig o en undernärd, mitt emot varandra. Det verket rymmer så många delar av vårt samhälle o gav upphov till oändliga tankekedjor om hur vi förhåller oss till kroppar till kvinnor till över respektive undernäring vem som gör får är vad osv. skitspännande.
Men det verket var ju inte folkligt, o i Växjö fanns en flitig motståndsrörelse som hellre ville ha en fin byst av någon duktig man (var det faktiskt en fabbro i tv som sa, rätt ut bara...), så kvinnorna sågades av vid anklarna så många nätter att till slut togs verket bort. Kanske en del av klimatet, kanske en demokratisk rättighet, kanske något man får räkna med.
Jag tycker att det var helt jävla patetiskt.
Att HM matar oss med skräckbilder av halvanorektiska kvinnor/flickor överallt är det inte så många som verkar bry sig om, de har ju betalat för sig, men att skattemedel skulle gå till något så hemskt som att uppmana mig till att tänka, nej se det kan vi inte tolerera!
Jaja.
Dessutom, eller ja, också kanske… så tror jag att eliten, som jag tycker att vi skall vara stolta över att vi har, för att de driver vår utveckling framåt, skulle kunna så mycket mer när det kommer till kommunikation. (tack för samtal, du vet vem du är). För att dels kunna komma runt rädslan för att andra vet mycket mer, o dels för att de just vet mer o det kan vara jävligt svårt att fatta hur tankegångarna går. Här finns mycket att göra. Tala med oss! Tala med era egna på ert språk, men snacka med oss fan så vi fattar. Akademin är ju ett riktigt råttbo när det kommer till detta. Så mycket mondän adekvat intersubjektiva kausal så man vacklar. I flera fall ett nödvändigt språk för att hålla tydlighet i det som sägs, i många andra ett sätt att positionera sig o exkludera. Här kan man göra mer.
Från båda håll.
Jaja…
Det blev ju en del detta.
Kommer säkert mer.
Annan dag.
Yeah!
3 kommentarer:
Intetsägande! Bra...
ang. Marianne Lindberg-deGeers två kvinnor i brons;
Det är verkligen skit att skulpturen blev vandaliserad som den blev... i efterhand kanske man kan se det positiva i det som hände.
-En viktig diskussion kom upp till ytan
-Skulpturen fick publicitet som den aldrig skulle fått annars
-fler fick beröras av och fundera över verket
...kan man till och med dra det så långt att "sågningen" blivit en del av verket, en interaktiv dimension som gett fler människor tillfälle att fundera kring viktiga frågor.
(Med detta vill jag inte på något sätt uppmana till att ge sig på offentlig konst, men jag tycker att det är intressant att fundera över hur viktiga frågor konst kan väcka trots att den är högst tillfällig... att man kanske inte skall fokusera på att göra offentlig konst som är gjord att stå i tusen år.)
jag hade ju en gymnasiedesignklass i växjö i ngt halvår lr så och vi hade faktiskt otrligt bra diskussioner om det konstverket och varför människor ville att det skulle väck genom att såga ner det.som att blunda för den bistra nutidsproblemataiken som Lindberg DeGeers vill påvisa.och vilket motstånd som finns mot offentliga utsmyckningar,"att det bara kostar pengar"
mn, skönt att diskussionen kom upp.
cw, ja det är ju en klart positiv vändning på problemet, att vandaliseringen faktiskt medförde en interaktiv dimension som kan vara nog så viktig.
det finns ju ändå nåt fint i att folk verkligen reagerar!
jag kan tycka att det är lite tamt att gagga på om skattemedel o användas till finare...jadajadajada, men att läsa in omvärldens reaktioner o lyfta in dem i samtalet ger onekligen verket ett annat djup.
sågningen, snyggt.
jag tror att det handlar om medvetenheten. det är ju egentligen samma när folk sprayar o sabbar reklam, som ngn betalt för. om de bara gör det utan eftertanke blir det corny, men om det finns argument så visst fan! det är viktigt att man säger ifrån, o alla kan omöjligt tala samma språk.
om nu debattsidor o andra finmedia har alla platser bokade så får motståndet hitta nya vägar. kör på!
Skicka en kommentar