2010-08-17

Jag vill inte leta, jag vill bara ha rätt svar.

Två artiklar, en om humaniorans marginalisering och en om den öppna webbens minskning. En i gp och en i wired. Olika. Men ändå känns det som att det finns ett samband.
Tomas Forser skriver i GP om hur bildning allt oftare tvingas stå tillbaka för anställningsbarhet i utbildningssammanhang. Att fler skall ha examen, till samma kostnad, kraven sänks, alla måste klara sig annars kommer ingen kosing. Ingen tid för eftertanke eller fördjupning. Inget fritt undrande eller sökande för sökandets skull, snarare stresande efter svaret på just den och den frågan. "Kommer det på tentan?"* blir en vanligare och vanligare fråga.
Och i Wired, skriver Chris Anderson och Michael Wolff att The web is dead och de visar grafer på hur vi surfar mindre och mindre fritt och mer förlitar oss på appar som tar oss direkt till det vi vill ha. De stora (Facebook, NewYorkTimes, YouTube etc) blir större och de mindre försvinner. En post-html web växer sig starkare, en web utan fritt undrande eller sökande för sökandets skull, snarare stresande efter svaret på just den och den frågan.

Det hänger ihop.
Mindre tid, energi, engagemang och vilja till undersökande.
Mer till färdigförpackad upplevelsekonsumtion.

Spontant känns det som fel väg in i framtiden, men hur vänder vi det?



*Jordens mest provocerande jävla fråga!! Jag hatar den.

Inga kommentarer:

_arkiv

.....