2015-04-13

FOOD MAKER GBG / 2015. Dags att söka.

Här anmäler ni er:  Det står lite konstigt att det är Foodmaker Borlänge, bry er inte om det...


Äntligen är det klart att Brunnsviks folkhögskola kör en uppföljning av kursen Foodmaker GBG under 2015! 
Vad är den urbana matrörelsen? Hur kan maten göra skillnad? Hur utvecklas ett foodtruck-koncept? Vad har matproduktion för roll i framtidens stad? Hur görs Kimchi? Hur lyckas du som matentreprenör?
Foodmaker GBG är en unik möjlighet för dig som vill få en teoretisk och praktisk överblick över den lokala matproduktionen och matkulturen. VI berör allt från odling, djurhållning och förädling till aktivism, konst, politik, omställning och affärsutveckling. 
Vi kommer att arbeta med tematiska workshops på spännande platser där vi möter producenter, tillverkare, experter och eldsjälar. Learning by doing står i fokus, att odla, stycka, syra, utveckla koncept och diskutera. 
Parallellt med de schemalagda tillfällena skall alla deltagare i Foodmaker GBG fördjupa sig i ett projekt, eller ämne, själv eller tillsammans med andra. Det kan vara att utveckla ett nytt koncept/affärsidé eller någonting som går att applicera på ditt nuvarande jobb? Du kanske vill nörda ner dig i syrning eller cider, odling eller korvstoppning? Eller så vill du lära dig mer mat i relation till konst, politik, rättvisefrågor, omställning, you name it…Projektarbetet presenteras som miniföreläsning eller pitch och i text och bild i slutet av terminen.
Det finns något kraftfullt i att äta tillsammans. Därför kommer ätandet vara en röd tråd i kursen. Oftast kommer kursen att bjuda på mat men vissa gånger tar deltagarna med egna råvaror som vi tillagar tillsammans.
Utbildningen är en fantastisk möjlighet att på ett kreativt och lärorikt sätt bygga nya nätverk och projektidéer med andra som arbetar med mat, inom det offentliga och det privata, personer som vill starta något kopplat till mat eller brinner för maten och samhällsomställningen.

Kort beskrivning
Foodmaker är en 30 veckors (75%) folkhögskoleutbildning som stärker studentens kompetens inom urban matproduktion. Utbildningen genomförs av Brunnsviks Folkhögskola i samarbete med Changemaker Educations AB och nätverket Food Lab West och andra lokala partners i Göteborg med omnejd. Genomförs företrädesvis med helgträffar alternativt kvällsträffar med eget arbete emellan träffarna.
UTBILDNINGSINNEHÅLL - TEMAN
  • URBANA MATRÖRELSER - Aktivism, DIY, konst, politik, lokal mat i globalt sammanhang
  • JÄSNING/SYRNING - Vad händer i processen? Testa och smaka.
  • DJURHÅLLNING OCH KÖTT - Hur går det till? Hur styckas ett lamm?
  • DESIGNING GOOD LIFE - Mat och design, vad är det? Designa måltiden som social mötesplats? 
  • ODLING - Få grundläggande kunskap om säsongens moment i en odlingsbädd.
  • KONCEPTUTVECKLING OCH PAKETERING - Skapa koncept, paketera tjänster, leverera produkter och tjäna pengar… vad händer på den urbana scenen?
  • DEN HÅLLBARA MATEN - Omställning, hållbar utveckling, staden, landet och maten…
  • LIFE ON MARS - Mat, ny teknik, framtiden. 3D-printing, växthusskrapor, överlevnad, dystopi…


Inga kommentarer:

_arkiv

.....